Triggerpoints

Heather Karr houdt ervan een golfbal te gebruiken tijdens een massage. Daarom wil ze met u een aantal belangrijke triggerpoints delen. Triggerpoints zijn pijnlijke verhardingen in de spieren die niet meer ontspannen. Een triggerpoint kan bewegingsbeperkingen, stijfheid, krachtverlies en pijnklachten veroorzaken. Een spier is opgebouwd uit afzonderlijke spiervezels.

In een normale ruststand is een spiervezel noch uitgerekt, noch samengetrokken. Wanneer er een triggerpoint in de spier zit, dan blijkt dat de spiervezels in de rusttoestand op bepaalde punten meer samengetrokken zijn dan in het omringende gebied.

Op deze punten is de spierspanning dus hoger. De spiervezels blijven in rust samengetrokken. Hierdoor ontstaat een lokale verdikking waardoor afvalstoffen zich ophopen. Een triggerpoint kan gezien worden als een spierknoop. Een bundeltje spiervezels dat zich niet ontspant, maar steeds straks aangespannen blijft.

Triggerpoints kunnen ontstaan door ongunstig gebruik van onze spieren. Meestal is dit in combinatie met een verkeerde houding of beweging. Normaal gezien zou dit opgelost kunnen worden met voldoende rust. Maar wanneer ons zenuwstelsel verstoord is, kan dit ervoor zorgen dat deze klachten chronisch worden.

Om de triggerpoint in de nek te bereiken gebruik de SPAball met de golfbal. Dit kan staand of zittend gedaan worden. Door op de rug te liggen blijft de bal goed op zijn plaats in de nek. Zo kan men ook nog genieten van ontspanning. Men kan wrijven en rollen met de bal op pijnlijke spieren. Af en toe kan je de bal vasthouden op probleempunten.

Soorten triggerpoints

Er zijn vier verschillende soorten van triggerpoints . De meest bekende zijn de Myofasciale punten. Vrijwel iedere persoon heeft tientallen tot honderden van deze soort triggerpoints in zijn lichaam. Zij worden ook gezien als de versterker van allerlei fysieke klachten. Deze punten wijzen vaak op een onderliggend probleem.

Daarnaast heb je ook nog de mentale, emotionele en energetische triggerpoints. Deze punten zijn vaak de onderliggende oorzaak van de myofasciale triggerpoints. Daarmee ook indirect chronische pijnklachten. Denk maar aan hoofdpijn, rugpijn, schouderklachten enz….

Triggerpoints ontstaan niet zomaar. Als je de oorzaak ervan weet, kan je er blijvend iets aan doen.